U Firenci, talijanskom gradu koji je vječna svjetska prijestolnica kulture i umjetnosti, od 17. do 19. veljače 2017. održava se međunarodna arheološka izložba “tourismA - Salone Internazionale dell’Archeologia”. Riječ je o manifestaciji čiji je cilj predstavljanje, izlaganje i komparacija brojnih projekata, muzeja, inicijativa i institucija vezanih za promociju i komunikaciju nasljeđa iz antičkog doba te valorizaciju arheologije u svijetlu suvremenih zbivanja. Idealna je to prilika da se u Firenzi, gradu koji je odigrao važnu ulogu pri restauraciji, definiranju značaja te promociji kipa Apoksiomena, ponovno predstavi njegova neobična, svjetski relevantna i atraktivna priča te novi i jedinstveni Muzej Apoksiomena - Apoksiomenov trajni dom.


Za vrijeme dugotrajne i stručne restauracije kipa Apoksiomena, nakon spektakularnog pronalaska i vađenja iz dubine lošinjskog mora, u suradnji s talijanskim institutom Opificio delle Pietre Dure iz Firence izrađen je cjelovit program konzervatorsko-restauratorskih istraživanja, koje je vodio danas pokojni restaurator Giulinano Tordi. Također, prvo predstavljanje vrijednog brončanog kipa Apoksiomena izvan granica Hrvatske bilo je upravo u Firenci, od rujna 2006. godine do siječnja 2007.

Danas, točno deset godina nakon što je Apoksiomen bio izložen u prestižnoj Palazzo Medici Riccardi, u organizaciji Provicnia di Firenze i Hrvatskog restauratorskog zavoda te nakon što je prošle godine dobio svoj veleban Muzej u Malom Lošinju - sagrađen samo za njega, priča o Apoksiomenu se vraća u Firenzu kako bi se još jednom svjetska, europska i talijanska javnost podsjetila o kakvom se antičkom blagu radi te kako bi se predstavio arheološki, muzejski i turistički značaj kipa Apoksiomena.

U centralnom dijelu izložbenog prostora u Palazzo dei Congresi, gdje će se održavati izložba i sajam, tijekom sva tri dana trajanja manifestacije bit će izložena replika statue Apoksiomena. Brončani kip visok 192 centimetra i težak 250 kilograma potpuno je nalik originalnom kipu koji je trajno nastanjen u Bijeloj sobi u Muzeju u Malom Lošinju. Replika Apoksiomena izrađena je tehnikom lijevanja “izgubljeni vosak” u ljevaonici umjetnina zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Za vrijeme gradnje Muzeja Apoksiomena, dok je original kipa Apoksiomena gostovao u nekim od najvažnijih svjetskih muzeja; pariškom Louvreu, British Museumu u Londonu i J. P. Getty muzeju u Los Angelesu, replika kipa je bila postavljena u Apoksiomenovoj Bijeloj sobi muzeja te je poslužila kao model za finalno formiranje i realizaciju koncepta “sašivene” sobe - izvedene na licu mjesta te za postavljanje difuzne rasvjete, klimatskih i sigurnosnih uvjeta. U budućnosti će brončana replika Apoksiomena i dalje biti prezentirana na međunarodnoj sceni, kontinuirano predstavljajući Apoksiomenovu priču i Muzej Apoksiomena.

Na sajmu i izložbi u Firenci će Muzej Apoksiomena i njegovu lošinjsku priču na izložbenom punktu predstaviti djelatnici Muzeja; v.d. ravnateljica Muzeja Apoksiomena Andrea Blažević i muzejski tehničar Nikola Andrijčić te predstavnici Turističkog ureda grada Mali Lošinj i tvrtke Lošinj Hotels & Villas. Gradonačelnica grada Mali Lošinj Ana Kučić te Miljenko Domijan ispred Ministarstva kulture, će u sklopu programa sajma (17. veljače u 17 sati) održati javnu prezentaciju o Muzeju Apoksiomena i statui Apoksiomena. Očekuje se i dolazak Ministra turizma Republike Hrvatske Garija Cappellija, bivšeg gradonačelnika grada Mali Lošinj.

tourismA je međunarodna izložba arheologije usmjerena prema svim kulturnim i ekonomskim projektima koji djeluju u arheološkim i umjetničkim kontekstima te spomeničkim područjima: privatnim i javnim istraživačkim institutima, arheološkim parkovima i muzejima, turističkim zajednicama, turoperatorima I kulturnim udrugama iz sfere arheologije. Manifestacija tourismA održava se u Firenci - gradu koji je izabran kao domaćin jer se radi o jednom od najvažnijih europskih gradova sa snažnom povezanošću s vlastitim kulturnim nasljeđem kao najvažnijom vrijednosti u formiranju identiteta, kulturne i turističke ponude grada.

 

 

U želji za predstavljanjem Lošinja kao destinacije koja i danas njeguje mnogobrojne vrijednosti njegovane u antici, sukladno povratku veličanstvene statue i otvorenju Muzeja Apoksiomena, osmišljen je destinacijski projekt te kreiran tematizirani katalog pod nazivom Apoksiomen na otoku vitalnosti. Projektom Apoksiomen na otoku vitalnosti kulturno nasljeđe otoka i Apoksiomen te turistička ponuda otoka povezani su na interaktivan način tako da gost koji je posjetio Muzej Apoksiomena, može uživati i u Apoksiomenovoj antičkoj kuhinji, isprobati Apoksiomenovu masažu, koristiti Apoksiomenovu kozmetičku liniju, kupiti suvenire i proizvode na bazi antike (Apoksiomenov čaj, antičko posuđe, antički nakit), uživati u jedrenju antičkim plovim putevima, istraživati podmorje s arheološkim lokalitetima, turističke agencije nude posebne pakete „Apoksiomen u Augustovoj uvali“, „Apoksiomen na Apsyrtidesu“, „Apoksiomen između Pole i Jadere“ i „Apoksiomen i antička Hrvatska“. Ponuda inspirirana Apoksiomenom uvodi posjetitelje u potpuni kulturni i destinacijski doživljaj, kroz spoj prirode, tradicije, kulture i zdravlja.