Od 27. travnja do 22. svibnja 2017. godine, održat će se Festival Apoksiomena i antike tijekom kojeg će zainteresirani posjetitelji moći doživjeti i isprobati različite usluge i proizvode inspirirane Apoksiomenom i antikom. Od kulturnih tura, jedrenja antičkim plovnim putevima, ronjenja na arheološkim lokalitetima, do Apoksiomenove prirodne kozmetike, masaže, anti stres tretmana, njege tijela, suvenira i proizvoda, posjetitelji će moći sudjelovati na brojnim kreativnim radionicama i edukacijama poput slikanja i obrade drva, upoznavanja procesa proizvodnje vina, Apoksiomenove škole kuhanja, radionice filcanja sapuna, radionice s antičkim vinima, male škole baštine i vođenja destinacijom te gastro-enološkom doživljaju.

Jedinstvena brončana statua Apoksiomen i njegov dom, Muzej Apoksiomena, i ove su godine inspirirali lošinjske ugostitelje da kreiraju posebnu ponudu sa zanimlijvim specijalitetima spravljenim od namirnica korištenih u doba antike. Tako će se u sklopu Festivala Apoksiomena i antike održati već tradicionalna 11. fešta lošinjske kuhinje, s naglaskom na Apoksiomenovu antičku kuhinju.

U organizaciji grada i turističke zajednice Malog Lošinja, čak 15 ugostiteljskih objekata tijekom trajanja festivala nuditi će dva jelovnika s domaćim specijalitetima po popularnim cijenama. Jelovnici s tri slijeda i čašom vina, zasigurno će zainteresirati brojne gastronome te ih pri tom uvesti u bogato kulturno naslijeđe lošinjskog otočja. Namirnice i začini u receptima su upravo oni za koje je potvrđeno da su bili u uporabi u antičkoj Grčkoj. Uz takozvanu mitsku trijadu; žito, masline i vino kao srž antičke kuhinje te uz ribu i druge darove mora, danas ju poznajemo pod nazivom mediteranska prehrana.

Lošinjani 27. travnja slave 'Apoksiomenov rođendan', dan kada je brončana statua 1999. godine, nakon dugog morskog sna, dočekala svjetlo dana, a otvorenje prvog Festivala Apoksimena i antike na Lošinju održat će se 28. travnja 2017. godine, u 18 sati, na Rivi lošinjskih kapetana. 

Brojni ugostitelji, vinari te ugostitelji Srednje škole Ambroza Haračića u Malom Lošinju, tom će prilikom prezentirati i ponuditi gostima svoja jela, a uvid u specijalnu antičku gastronomiju zasigurno će pružiti i izložbeni gastro stol smješten u samom Muzeju Apoksiomena, koji će tijekom trajanja festivala za svoje posjetitelje također pripremiti brojna iznenađenja.

„Spoj gastronomije,sporta, aktivnog odmora i zdravlja rezultirao je ovogodišnjim prvim Festivalom Apoksiomena i antike. Tako će gost moći uživati u Apoksiomenovoj masaži, tretmanima njege tijela, brojnim radionicama i edukacijama te isprobati Apoksiomenovu antičku kuhinju i doživjeti Lošinj iz antičkog doba“, rekla je Ana Kučić, predsjednica Turističke zajednice grada Malog Lošinja.